جوشکاری نیز مانند سایر حوزه ها نیاز به ابزار و تجهیزات خاصی دارد که بتوان با استفاده از آن ها به راحتی فرایندهای جوشکاری را انجام داد. در صورتی که بخواهید در حوزه جوشکاری وارد شوید، لازم است حتما با ابزارهای و وسایل آن آشنایی داشته باشید. به همین جهت در این مقاله به این موضوع پرداخته شده است. بنابراین برای آشنایی بیشتر پیشنهاد می کنیم حتما این مقاله را تا آخر مطالعه نمایید و سپس تجهیزات مورد نیاز خود را که تا به الان تهیه نکرده اید، از ابزار فروشی های شناخته شده خریداری نمایید.
1. تجهیزات ایمنی جوشکاری
ماسک ایمنی مخصوص جوشکاری
برای جوشکاری یکی از مهم ترین ابزارهای اولیه که باید حتما از آن در حین کار استفاده نمایید، ماسک ایمنی می باشد که کمی مشابه کلاه ایمنی موتور سواری است و تمامی سر و صورت را پوشش می دهد و مقابل چشمان را با یک طلق نسوز و تیره رنگ قرار گرفته است تا در حین جوشکاری جرقه های حاصل از آن آسیبی وارد نشود. ماسک محافظ جوشکاری با کلاه ایمنی متفاوت می باشد، زیرا نسوز است و در برابر حرارت و ذرات جوش آهن و کربن بسیار مقاوم می باشد.
دستکش ایمنی
فراموش نکنید که برای انجام جوشکاری حتما از دستکش ایمنی استفاده نمایید. دستکشی که برای جوشکاری استفاده می گردد، ضخامت بالایی دارد و نسوز میباشد و با دستکشهای ایمنی دیگر کمی متفاوت است تا هنگامی که جوشکاری انجام می دهید، ذرات حاصل از آن و حرارت بالا باعث سوختگی و از بین رفتن دستکش نگردد. همیشه سعی داشته باشید از دستکش های باکیفیت و درجه یک استفاده نمایید، زیرا در صورتی که دستکش مرغوبیت لازم را نداشته باشد، ممکن است در معرض قرار گرفتن با حرارت بالا و ذرات آهن دچار پارگی گردد و به دستان فرد آسیب برساند.
لباس و کفش ایمنی
توجه داشته باشید که در کارگاه های جوشکاری حتما با لباس و کفش ایمنی وارد شوید. این مسئله از چند جهت بسیار اهمیت دارد. اولا باید در نظر داشته باشید که در کارگاه های جوشکاری، براده ها و تکه های ریز و درشت آهن ممکن است وجود داشته باشد و علاوه بر آن، پاتیل های آب و روغن برای خنک کردن قطعات آهنی وجود دارد. به همین علت حتی قبل از جوشکاری نیز بهتر است لباس و کفش مناسبی بر تن داشته باشید تا آلوده نشود و در صورت برخورد با سایر ابزارها، لکه های کثیفی بر روی لباستان نقش نبندد. همچنین مهم تر از آن، سعی کنید در حین انجام کار حتما از لباس ایمنی مناسب استفاده نمایید تا دچار سوختگی و پارگی نگردد. چنین اتفاقی برای کفش نیز اهمیت دارد و هرگز نباید برای این کار از صندل استفاده نمود. کفش های ایمنی، نسوز می باشند و دارای زیره بسیار مقاومی هستند که از پا به طور کامل محافظت نمایند.
2. اینورتر
پس از آماده سازی لوازم و تجهیزات ایمنی، برای انجام جوشکاری نیاز به یک دستگاه اینورتر مناسب دارید که بتواند جریان و ولتاژ لازم برای جوش مورد نظر را فراهم کند. با توجه به انتخاب نوع جوش و ورقه ای که قرار است بر روی آن جوشکاری را انجام دهید، شما می توانید بهترین گزینه اینورتر را انتخاب نمایید. با استفاده از این دستگاه شما می توانید جوشکاری را پیش ببرید. البته اگر در انتخاب این دستگاه اطلاعات کافی ندارید ، لازم است حتما نکات مهم در خصوص انتخاب دستگاه را مطالعه نمایید، زیرا اگر جریان و ولتاژ دستگاه با و نوع جوشی و صفحه تناسب نداشته باشد، کیفیت کار به شدت افت پیدا می کند و ممکن است باعث سوختگی و یا چسبندگی خط جوش گردد.
3. آهنربای جوشکاری
برای شروع و انجام کار لازم است قطعات آهنی را بر روی میز ثابت نگه داشت که برای این کار از آهنربای جوشکاری استفاده می شود. با استفاده از این ابزار می توان قطعات را به هر شکلی که مد نظر هست در کنار یکدیگر قرار داد و سپس خط اتصال آن ها را جوش داد. استفاده از این ابزار از آن جهت اهمیت دارد که در صورت نبودش، ممکن است قطعات جابجا شوند و اتصالات بین آن ها به درستی و با کیفیت شکل نگیرد. البته در کارگاه های جوشکاری معمولا برای راحتی کار این آهنربا را بر روی میز به صورت ثابت تعبیه می کنند تا با قرار دادن قطعات بر روی میز به راحتی بتوانند آن ها را در جای مورد نظر تنظیم نمایند.
4. انبر اتصال
برای ایجاد جوش بر روی قطعات و انتقال جریان به آن ها به یک انبر اتصال نیاز دارید. که به کمک شلنگ جوشکاری به دستگاه جوش (اینورتر) وصل می شود و با استفاده از الکترود های جوشکاری که درون آن قرار داده و به قطعات نزدیک می شود، جریان منتقل و قوس الکتریکی بر روی آن ها ایجاد می شود که در نهایت به خط جوش تبدیل می گردد. حتما سعی کنید از انبر اتصال سالم و خوبی انتخاب کنید تا بتواند به راحتی الکترود را در خود نگه دارد، زیرا در صورتی که قسمت دندانه ای آن متناسب با سایز الکترود نباشد، ممکن است الکترود درون آن جابجا شود و کیفیت کار را کاهش دهد.
5. انبر جوشکاری
علاوه بر انبر اتصال، شما به انبر جوشکاری نیز نیاز دارید، زیرا پس از اتمام فرایند جوش لازم است به سرعت قطعات را درون پاتیل آب و یا روغن فرو ببرید تا خنک شود. این کار صرفا با یک دستکش امکان پذیر نمی باشد زیرا آنقدر قطعه داغ می شود که حتی با دستکش نیز نتوانید آن را حمل کنید و علاوه بر آن ممکن است بر روی میز حالت چسبندگی پیدا کرده باشد که برای جدا کردن حتما نیاز به یک انبر دارید.
6. ضخامت سنج
یکی دیگر از ابزارهای مهم برای این کار ضخامت سنج می باشد که پس از اتمام کار با استفاده از آن می توان عمق جوش را مورد سنجش قرار داد و براساس نوع اتصال و پروژه ای که انجام می دهد میزان نازکی و یا ضخیم بودن آن را بررسی نمایید تا در برابر برابر آزمون های جوش و عیب یابی دچار مشکل نگردد. علاوه بر آن، ضخامت خط جوش از آن جهت اهمیت دارد که اگر نازک باشد احتمال شکستگی آن بالا میرود و اگر بیش از اندازه ضخیم باشد، عیوب احتمالی جوش افزایش می یابد.
7. فرز یا مینی فرز
پس از اتمام کار لازم است با استفاده از دستگاه فرز ذرات و اضافه های جوش را از روی خط جوش از بین برده و با استفاده از سنگ ساب روی آن را سمباده کشید تا صاف و یکدست شود و در صورتی که نیاز به رنگ آمیزی و یا آبکاری دارد، بتوان به صورت یکپارچه این کار را انجام داد. علاوه بر آن، زیبایی محصول با خط جوش های تمیز و یکدست دو چندان خواهد گشت.
سخن پایانی
فرایند جوشکاری، حوزه ای بسیار حرفه ای و تخصصی می باشد که حتما برای انجام آن باید از قبل آموزش دیده باشید. زیرا علاوه بر تخصصی بودن، خطرات آن نیز نسبت به بسیاری از حوزه های دیگر بالا می باشد. بنابراین در صورتی که قصد دارید وارد این حوزه شوید، سعی کنید حتما قبل از شروع آموزش های لازم را فرا گیرید و سپس با تجهیزات کامل این کار را انجام دهید تا بتوانید از مشکلات و خطرات احتمالی جلوگیری نمایید. برای خرید تمامی این لوازم و ابزارآلات می توانید به فروشگاه علمایی مراجعه نمایید و به صورت حضوری و آنلاین خریداری نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید